Quantcast
Channel: Life by ScienceHelena
Viewing all 201 articles
Browse latest View live

Hundkäx och känsla av spetsgardiner

$
0
0
Varje sommar är känslan densamma då hundkäxen börjar blomma. Sirliga och vackra! När jag tittar ut över blomsterhaven där hundkäxen står ger det alltid känslan av broderad spets... kanske därför jag alltid kallar hundkäxen för naturens spetsgardiner. Som sommartyll!


Heter det hundkex eller hundkäx?! Ser att jag ibland skriver på det ena sättet och ibland på det andra. Enligt den Virituella floran heter det hundkäx. Enligt virtuella floran kallas den också hundloka, tillhör den flockblommiga växterna Apiaceae. 


Hundkäx kan användas för växtfärgning då den ger en vacker grön färg. Virtuella floran är en bra internetkälla att använda om man funderar över växter i naturen. Det jag också upptäckte i den virtuella floran är att de har en sida om växtfärgning av textiler


Jag har en gång i barndomen prövat att växtfärga. Tycker att det är intressant med den kunskap som finns runt hur växter kan användas på olika sätt, både i matlagning, växtfärgning och mer huskursmässigt. Kunskaper som håller på att glömmas bort. Jag skulle vilja lära mig mycket mer av den kunskapen.


Visst är det en somrig känsla att titta på hundkäxen mot gammal trä? Träets karaktär och ådring i gråa nyanser. Känns så lyxigt att bara gå ut längst vägen, klippa in några kvistar och sätta i en vas på bordet. 


Känner mig lycklig av att sommaren är här med barfota väder och solsken. Nu kan man vara ute lite mer och njuta av naturens egna spetsgardiner.

Sommarkvällens ljus

$
0
0
En stund... på kvällen... vid sjön... Livskvalitet! Svårt att tänka sig att det är kväll. Känns mer som mitt på dagen. Norrland har årstidskontraster.


På ena sidan sjön är det långgrunt och på den andra sidan rejält djup då den ligger i en förkastning. Förändringen i förkastningen kändes för två höstar av rejält och marken skall så jag trodde att en traktor hade kört in i ett gårdshus bredvid. 


Natur åt alla håll. Oftast är man ensam när man är här och badar. En fin plats i den norrländska naturen. Rofyllt, tyst och stilla. Långt från städernas snabba takt och ständiga brus.


Kvällsljuset faller in på bryggan och maskrosorna blommar i kapp med kvällssolen. Andas lugnet. Ett plast hörs från vattnet. 


Mysfarbrorn kan inte hålla sig ifrån att bada. Springer ut i vattnet, in på stranden och ut i vattnet och håller på så här ett tag... tills han börjar rulla sig i sanden. Jag får lov att avbryta, locka ut honom i vattnet och bära upp honom i gräset.


Vackra och ljusa sommarkvällar som man längtar så mycket efter under årets mörkaste årstid. Gäller att njuta av varenda minut.

Cykelbud

$
0
0
Ibland får man utmana sig själv och försöka tänka konstruktivt och kreativt. Sådana tillfällen dyker ofta upp när jag ska hitta teman till fotoutmaningen jag är med i. 365 teman på ett år.För drygt ett år sedan skaffade jag min systemkamera och den har sedan dess gått varm. Jag älskar att fotografera och tycks aldrig bli less på min kamera. Ett tema i årets fotoutmaning är cykelbud. En cykel, en korg, lite virkad spets, en famn med lupiner och en landsväg. Sedan kommer det svåra - kompositionen. Här är några foton från fotosessionen.





Många fler foton blev det. Det nedersta fotot kommer jag att använda under temat cykelbud och foto nummer två till ett annat tema Fjädrande. Hur brukar du tänka när du fotograferar? Har du några tips?

Tack också alla ni som kommenterar med så fina ord om mina fotografier och texter. Det värmer i hjärtat av två anledningar. Första är att jag bara haft min kamera i drygt ett år och verkligen är glad amatör. Det andra är att jag många gånger i mitt liv fått höra att någon skrivare blir du aldrig. Skriver gör jag ändå bara för att det är så himla roligt att formulera tankar i text. Stort stort tack!

Daily life

$
0
0
The true secret of happiness lies in taking a genuine interest in all the details of daily life. / William Morris


Tänka tvärtom och en gammal stol

$
0
0
Tänka tvärtom kan bli ganska bra! Jag köpte för flera år sedan en stor tavla med en ros. Blev helt förälskad i tavlan och den fick följa med hem. Sedan hittade jag inte någon bra plats att hänga upp den på. Och tänkte då - Varför måste den sitta uppe på väggen? Kan man inte ställa den på golvet?


Så blev det! Den fick en plats på golvet i köket. Praktisk också att plocka fram då jag ibland använder tavlan till fotoinstallationer. Stolen som står bredvid köpte jag fyra stycken av på loppis för ca 15 år sedan. Hittade dem på loppisens ladugårdsvind. Under stolarna står det initialer och året 1928.


Stolsdynorna var klädda med halm och ett gammalt vitt handvävt illa medfaret tyg. Halmen och tyget plockades bort. Stolarna fick sedan stå utomhus en hel vinter inklädda i svarta sopsäckar. -25 grader och kyla i flera månader tar död på alla eventuella småkryp som jag inte vill ha in. Efter att ha skrapat bort den flagnade gråvita färgen målade jag dem med ett tunt vitt färglager som jag slog ut med grävlinghårsfördrivare för att återfå gammal sliten karaktär. Buntade om med skumgummi och ett mer allmogeinspirerat blåvitt tyg. 


Nu står tavlan där på mitt sjuttiotalsgolv, bredvid den gamla skåpen från min mormors barndomshem. Tänkte tvärtom och blev nöjd!

Tacksamhet - att göra det bästa av det man har

$
0
0
The secret of being happy is accepting where you are in life and making the most out of everyday. /Unknown


Eller som jag ofta säger - Ångra ingenting utan se det som en livserfarenhet. Ett slags fronesis. Vad är då fronesis? På min gamla blogg hade jag den kategorin och den finns fortfarande med på den här bloggen. Fronesis är ett gammalt begrepp som Aristoteles menade var vishetens kunskap. Klokheten som kommer med livserfarenheten och åren. Aristoteles talade om tre sorters kunskap, tre kunskapsformer, vilka är sammanbundna likt en triangel. Förutom vishetens kunskap, fronesis, är det episteme och techne. Mycket förenklat kan man säga att episteme handlar om kunskapen vi lär oss bland annat genom litteratur och studier. Techne är den kunskap som vi inte kan läsa oss till utan den kunskap vi får i görandet, kunskapen i själva hantverket. Jag tycker om det sättet att se på kunskap. Och i detta att hemligheten med att vara lycklig är att ta tillvara på det som finns runt omkring en och göra det mesta av det. En slags livsvisdom som kommit med åren. Att ta tillvara på detaljerna runt om oss och stunden just nu.


Några av den här veckans tacksamhetsglimtar är:
Denna tacksamhetsutmaning som Eva startat - att skriva ner det man är tacksam över skapar positiv energi
Humor
Familjen
Fantastiskt väder i helgen
En nyinköpt fotobok
Ett sms om att mitt beställda makroobjektiv har kommit
Alla fina ord som jag i veckan fått här på bloggen - tack!
Planeringen av en resa till en kennel - men, bara titta  :-)
Att Blåöga svarat bra på den högre medicindosen
Norrländska sommarkvällar

Vill du se vad andra är tacksamma över från gånga veckan eller vill du vara med i Evas fotoutmaning? - Klicka här!

Sommarhatten

$
0
0
Saker är världsliga ting, men har en förmåga att aktivera minnet. För att inte tala om dofter. En hund glömmer aldrig en doft som den stött på som valp. Springer en hund sin väg, ska man lämna ett av sina klädesplagg på platsen där hunden stack. Då kommer hunden att lägga sig där när den kommer tillbaka. Om en hund springer bort är det inte är säkert den känner igen sin ägare. Genom att röra sig i en cirkel runt hunden kommer personens doft att nå hunden och den minns vem det är. Lite samma sak är det med människan och doftsinnet. Här kan du läsa mer om människans minne genom doften. Även om inte saker doftar kan de skapa emotionella känslor. Barndomsminnen som sveper förbi. En sådan sak är den här sommarhatten. Min mors sommarhatt.


Jag bestämde mig för att behålla den. Den ger en märklig känsla av hennes närvaro. Just därför att jag i minnet kan se henne sitta där med hatten på huvudet i vit kortärmad blus och ett par shorts. Liten och nätt med ett rödbrunt hår där de ostyriga lockarna tittar fram under hatten. En sak, en sten, en husknut, en träslev - ja, precis vad som helst - kan skapa minnen så starka att det nästa känns som om en repris. Kan du känna igen den känslan?


Sommarhatten får bo på min vita skåp i köket. En tygängel som också är en minnesskatt har jag satt bredvid. I sommar får de sitta där och skapa sommarminnen. Sommarhatten emotionellt viktig och samtidigt en söt och återbrukad inredningsdetalj. Har du någon sak som skapar viktiga minnen hos dig?

Porslinsbröllop

$
0
0
Eller bronsbröllop heter det också när man sagt ja till varandra för tjugo år sedan. En sådan dag är det idag för mig och min livskärlek. Tänk så fort tjugo år kan gå. Och så mycket som hänt under dessa år, både sorgsna och roliga händelser. Livet... tillsammans... som en cirkel.
Den sanna kärleken liknar cirkeln, och cirkeln har inget slut. /Ryskt ordspråk

Kärleken övervinner allt!


Sommarkväll och fullmåne

$
0
0
Förra veckan var det fullmåne samtidigt som sommarnattens ljus låg som en drömsk hinna i atmosfären. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att springa ut med kameran och fotografera.

Klockan är ca 23.30.


Först nu har jag hunnit titta igenom fotografierna som togs. Jag tycker att fullmånen en sommarnatt nästan ser ut som ett shabby chic-jordklot. Som om någon målat vit färg över klotet och sedan skrapat för att få fram det underliggande materialet.


Bilderna är alla fotograferade med teleobjektiv. Både de på månen och de på hundkäxen. 

Fullmåne och hundkäx


Visst är det mäktigt med närheten till fullmånen och att den syns så väl även en sommarkväll?Fullmånen, den svagt pastellfärgade himlen och hundkäx som sirliga står där och skapar sommarromantik. 

Vilken höjdpunkt

$
0
0
För några dagar sedan på väg i bilen upptäckte jag ett par kilometer från huset en stor fågel som flög på himlen. Turen som var hade jag kameran i framsättet, stannade bilen intill en gård och gick ut för att fånga den på bild.


Du ser ormvråken på avstånd. Vi har ett ormvråkspar som år efter år bor här i närheten och får ungar. En sommar hade de tre stycken ungar och vid ett tillfälle flög hela familjen med fem ormvråkar runt huset ovanför åkern. Här kan du läsa mer om ormvråkar. Jag bestämde mig för att byta till teleobjektivet och fortsatte sedan bilfärden.


En kilometer senare upptäcker jag den igen intill en bondgård. Parkerar och går ut. Den här gången med teleobjektivet. Tyvärr blev bilderna lite suddiga. 

Ormvråk i starkt solljus.

För ett par somrar sedan hade jag en mäktig upplevelse då en ormvråk dök upp från ett djup åkerdike 75 meter i från mig, med vad jag trodde var en katt i klorna.  Ormvråken var tungt lastad och gledflyg ett par tre meter ovan mark innan den fick luft under vingarna att lyfta högre. 


Jag som trodde det var en katt började springa efter med tanke på att rädda katten. Ett helt hopplöst uppdrag. För vad skulle jag ha gjort om jag mot all förmodan kommit ikapp dem. Det jag då upptäckte var att det inte var en katt utan en stor brun råtta. Rovfåglar är mäktiga att se och särskilt när de kommer så nära.

Tacksamhet - Vänskap

$
0
0
Vänskap värmer som en solstråle, fascinerar som en god berättelse, inspirerar som en modig ledare, omsluter som en guldkedja. /Newwell D. Hills

Många mil emellan. Tre olika personligheter som möts. Ibland oftare, ibland går det många år. Men vi finns där, för varandra. Vänskap i snart trettio år.
Du kan dela minnen från grundskolan med någon vän på ett sätt som ingen annan kan. Det verkar som om ni båda fortfarande skulle vara tio år gamla. /Pamela Dugdale

Ibland är livets linjer samtidigt, ibland omlott och ibland med stora mellanrum. Livets olikheter och likheter som möts i en stor vänskap. Tacksam att ni finns! 
Verkliga vänner gör att du känner dig väl till mods. De befinner sig per automatik på samma våglängd som du. Du kan tala fritt med  dem och behöver inte vara på din vakt. De lyssnar på riktigt och intresserar sig för vad du gör. /Adelaide Brt
Det allra bästa är ju om din vän finns vid din sida; men om din vän är långt borta finns det trots allt någon som du kan tänka på, undra över, väntas höra ifrån, skriva till, dela liv och erfarenhet med. Någon att hjälpa, hedra och älska. /Arthur Christopher Benson (1862-1925)

Idag är det måndag och dagen för att reflektera över den gångna veckan i Evas tacksamhetsutmaning. Vill du se vad andra är tacksamma över eller vara med? - Klicka här!


Några av den här veckans tacksamhetsglimtar är:
Vänskap som kan vara nära och den som det är många mil emellan
Skratt
Dela glada minnen
Dela allvarsamma minnen
Vänskapsinspiration
Borta bra, men hemma bäst
Vårt vackra land
Solsken
Att det inte finns vildsvin där jag bor
Familjen och mina hundar

Kakfat på loppistallrikar

$
0
0
Nu på sommaren är det lite av loppistider. Förutom de loppisar som är öppet året runt kan man hitta en och annan sommarloppis efter landsvägen. Något det finns gott om på loppisar är porslin. Idag tänkte jag dela med mig av ett roligt tips på gå-bort-present - att göra ett eget kakfat i etage.

Tre tallrikar av olika storlekar.

I ett tidigare inlägg, Recycling av tallrikar har jag beskrivit lite översiktligt hur du kan göra. Själva metallpinnen kan beställas på webbutiker. Jag har köpt mina på en inredningsaffär. Det jag tänker är att hobbyaffärer också kan ha dem. 


Själva metallstången finns i olika färger och modeller. I det här inlägget har jag en bronsfärgad metallstång och i det tidigare inlägget en svart metallstång. Stången är lätt att montera fast och också lätt att montera lös. Tänk på att inte diska i maskin då porslinet är oglaserat i hålet där du borrat. 


En assiette, en djuptallrik och en stor tallrik blev det den här gången av samma porslin. Det blir riktigt fint om man blandar olika sorters porslin, men där färgskalan blir den röda tråden i kakfatet. Det översta fatet kan också bytas ut till en temugg eller kaffekopp. Det är bara fantasin som begränsar.


Ett litet tips i semestertider. En personlig present att ta med sig när man ska iväg på trevligheter.

Livet på balkongen

$
0
0
I huset finns en balkong. I västligt läge. Den glömdes från början bort att den fanns. Jag satt på bron upp till huset eller i en stol ute på gräsmattan. Tänkte aldrig på balkongen. Den fanns liksom inte. Märkligt, eller hur?! Tills en blåsig vårdag när jag skulle vädra sängkläder och jag inser att på balkongen är det mer lä. Det var också lite varmare där än att sitta på bron. 

Blommade Dr Westerlund

Ett litet runt kafébord och två stolar införskaffades. Och sedan har balkongen blivit en favoritplats. Balkongen är liten. Det är precis så att bordet och stolarna ryms, men jag har ändå pyntat lite med blommor längst balkongräcket och även i vädringsställningen som sitter mot husväggen.


Vid balkongen står två björkar som det finns fågelbon i. I våras när jag satt där och njöt kunde jag studera björktrasten som matade sina ungar. Och gissa vad?! Naturligtvis passade jag på att fotografera. I inlägget Naturens närhet kan du se två fotografier på björktrasten med ungar, och älg samt björnspår.

Mysfarbrorn

Inte bara jag trivs på balkongen. Mysfarbrorn och Blåöga kan sitta där hur länge som helst. Blåöga i skuggan och Mysfarbrorn sätter sig gärna i solen. Det ser nästan ut som om han solar. Mysfarbrorn älskar solljus och lägger sig alltid i vårens första solstrimmor som skiner in genom fönstret. Jag kan riktigt se hur han njuter.


Jag sitter gärna och pysslar med något. Korsord, tittar i tidningar. Tänkte i våras att i sommar ska jag sitta och måla akvareller på balkongen. Men måla akvareller har det inte alls blivit av... penslarna har inte ens tittat fram ur lådan... Tror att det beror på det allt för oftast mulna vädret. Men det är ingenting att hänga läpp för. Jag har i alla fall njutit av att sitta på min lilla balkong. Precis som mina hundar.

Hur tänker du runt uteplatser och balkonger? Vad är viktigt för dig när du ska sitta utomhus och njuta? Läser du böcker, tittar i mobilens appar som instagram, facebook, lyssnar du på musik eller bara sitter och solar? 

Mulen sommarkväll och mindfulness

$
0
0
Har du sett ritböckerna som finns för vuxna? Du vet sådana där fyller-i-böcker som man köper till barn och färglägger innanför de svarta linjerna.Via instagram upptäckte jag att de fanns och införskaffade en stor målarbok och ett mindre för att måla vykort. Tänker att det här är trevligt att pyssla med regniga och mulna dagar när man inte vill lösa korsord eller läsa en bok.


Igår kväll var just en sån där dag att bara pyssla, men ändå göra ingenting. Hittade några vässningsbara färgpennor i en låda och började fylla i. Tiden sprang förbi. Fyllde i färger, blomma för blomma och blad för blad. Tankarna rusade inte iväg någonstans utan stannade kvar i handen och i görandet. Vilken mindfulness!!! Enkelt och vilsamt både för kropp och knopp. 


Helt prestigelöst. Utan mål. Ett vitt papper med svarta formationen blir sakta allt mer färgglatt. Stillsamt. Jag förstår varför barn kan sitta i timmar med dessa fyller-i-övningar. Och jag kan verkligen rekommendera detta. Satt i köket och pysslade på, samtidigt som jag småpratade med andra i familjen. Ett korsord eller en bok kräver textens fokusering. Här behövdes inget annan närvaro än handens rörelse över papperet.


Jag satt och småpratade med den som bakade en kaka i köket. Ett plus att sedan få smaka av den alldeles nybakta ljuvligt goda kakan. Ja... det måste erkännas... jag tog flera bitar... Med gott samvete! Ekologiska ägg och lokalproducerat smör. Kokosflingorna var också ekologiska.


Mindfulness och avkoppling en mulen onsdagskväll. Vilsamt och trivsamt.

Upp och ner

$
0
0
För ett par veckor sedan lyssnade jag på programmet Fotoskolan i Hallå P3 en radiointervju av Emma Svensson, fotograf och grundare till Rockfoto. För en novis som mig i detta med fotografering, men mycket intresserad, lyssnade jag med stora öron. Tyckte mycket om hennes resonemang om skillnader i hur kvinnor och män fotograferas och gestaltas av fotografer och att det inte ska vara så.


Hon menade att det är fotografens ansvar att inte haka på exponeringen av kvinnors kroppar på det sätt som idag görs. Hon poängterade också att modellen också har ett ansvar. Jag kan tycka att det är en upp-och-ner-värld när man gör så stor skillnad. En annan intressant sak som hon lyfte var ljuset när man fotograferar. Hon ansåg att det blev ett intressantare ljus i bilderna när man fotograferar i mulet väder. 


Med hennes tankar i huvudet om att nyttja ljuset en mulen dag passade jag igår på att premiärtesta mitt nya makroobjektiv. Vädret är också så upp och ner just nu. Eftersom jag köpt objektivet för att fotografera insekter så fick humlor bli gårdagens modeller.


Humlor är en fascinerande insekt som anatomiskt egentligen inte borde kunna flyga. Här hänger den upp-och-ner för att fylla på med nektar. Nektarn sugs upp med en snabel och hamnar i en särskild mage som finns i bakkroppen. Visste du att olika humlearter har olika lång snabel och därför besöker olika humlearter också olika blomarter? Det som idag är bekymmersamt är att humlearter dör i allt snabbare takt på grund av jordens höjda temperatur. Det upp-och-ner-vända vädret.


Mellan fotograferingarna satt jag och studerade humlorna flygande fram och tillbaka mellan blommornas kronblad. När de väl landat på kronbladen kröp de runt och var lika många gånger upp-och-ner som rätt-vända. Men när det var dags att flyga rätade de upp kropparna och flög iväg. 


Lite allvarsamt inlägg så här på fredagsförmiddagen. Men en del av livet. Det här är min tolkning av Fröken Fotos fotoutmaning Upp-och-ner. Vill du vara med eller se andras tolkningar kan du klicka här!

Älgörtsdricka

$
0
0
Nu när det är tider då älgörten blommar är det dags att passa på att göra älgörtsdricka. Smaken påminner om en blandning mellan fläder och honung. God dryck som serveras kall. För er som följt min gamla blogg känner ni att bilderna är från ett inlägg förra sommaren. Älgört kallas också för älggräs och när ni plockar så var noga med att ni inte plockar någon annan flockblommig växt som inte är ätbar.

Älggräs (Filipendula ulmaria L) - i folkmun även kallad älgört

Älgörtsdricka gör du på ungefär samma sätt som fläderblomsdricka. Om du googlar runt på nätet hittar du många olika varianter på vad som kan ingå och hur länge drycken ska stå och dra med blommor. Jag tror inte att du behöver vara så exakt för att få en bra smak. 

Rensad älgört på ett gammalt emaljerat fat.

Förra året plockade jag in ungefär 125 stycken blomklasar av älgört. Jag rensade bort blad och stjälkar från blomklasarna. Jag står gärna ute och rensar då älgörten skräpar ner en hel del. De stora emaljerade faten är perfekt vid rensningen. När man plockar känns det som mycket, men när rensningen är klar blir det inte så mycket kvar.

Ingredienserna

Det här behöver du förutom 125 stycken blomklasar av älgört:
Ca 4,5 liter vatten
2,75 kg strösocker
4 citroner (gärna ekologiska)
20 gram citronsyra (förra året var det den mängd jag hade hemma. Går att använda mer om man vill).

Det går också bra att använda vinsyra istället för citronsyra, ett par av citronerna kan bytas ut mot lime och lite av sockret kan exempelvis bytas ut mot råsocker. Du kan göra lite efter tycke och smak. 

Citroner på en tallrik Gröna Anna, modell och färg som tillverkades mellan 1926-1943. Ett loppisfynd.

Välj gärna ekologiska citroner då skalet ska användas för att göra drickan. Citrusfrukter är ofta hårt besprutade. Hittar jag inte ekologiska citroner diskar jag skalet innan för att få bort så mycket som möjligt av besprutningen. Jag brukar skala av citronskalet med en potatisskalare och skivar sedan citronen. Det vita på citronskivorna skär jag bort för att endast ha fruktköttet kvar. Citron och älgört läggs sedan i en stor kastrull eller i ett kärl. Koka ihop socker och vatten till sockerlag. Därefter tillsätts citronsyran. Den varma sockerlösningen häller jag över blandningen av älgört och citron, lägger på ett lock över bunken och låter stå svalt i 5 dygn.

Den rostfria bunken och rostfria sleven är återbruk köpta på loppis.

Jag silar i två omgångar. Först en grovsilning för att få bort älgörten och citrondelarna. Därefter silar jag genom tygkaffefilter för att få en klar dryck. Tappar sedan upp drycken i rena flaskor och låter stå svalt. 

En gammal emaljtratt från loppis fungerar utmärkt då älgörtsdrickan ska tappas upp på flaskor.

Förra året blev älgörtsdrickan så pass koncentrerad att jag spädde koncentratet med vatten i proportionerna 1 del koncentrerad älgörtsdryck med 6 delar vatten. I fjol drack vi inte upp allt på en gång utan några flaskor fick stå ett par tre månader. Då hade den fermenterats och blivit naturligt kolsyrad. Mycket gott!

Tacksamhet - att gräva i jorden

$
0
0
Idag är det måndag och dagen för reflektion över den gånga veckan. Men först tänker jag berätta om gårdagens projekt. Igår var det verkligen en intensiv dag! En rabatt grävdes om, lupiner klipptes bort så att en ung aroniabuske och ung syrén inte ska försvinna i alla lupiner. Vi har nästan en lupinåker på baksidan av huset som vi håller i schack. Lupinerna vill jag inte de ska sprida sig då det är en art som tar över allt och konkurrerar bort alla andra växter. Och sedan har jag en vision om att göra en liten trädgård där lupinåkern är, intill det tänkta orangeriet.

Blomsterrabatt full med blommor och lika mycket ogräs.

Sedan gjorde jag en vegetarisk lasagne på zuccini och champinjoner. Därefter en paj på jordgubbar och rabarber. Och som grädde på moset - en fotosväng för att se om jag kunde hitta någon älg att fotografera. I allt hann jag också njuta av solen, en kaffepaus och promenader med hundarna. Tänk så effektiva en del dagar blir! 

Stäppsalvia en av mina favoritblommor, precis som lavendel.

När huset köptes så fanns en rund blomsterrabatt precis på samma ställe. Vi grävde om den då och planterade blommor. Satt dit ett grönt plastkantband som en gränslinje mot gräsmattan. Förra sommaren kände jag att ogräsen hade tagit kommandot där och de blomster jag ville ha mer eller mindre försvann. Jag bestämde mig för att i sommar ska rabatten grävas om. Så igår började jag och mannen i mitt liv att gräva om rabatten. 

Jag skrapar bort de sista jordresterna från markduken.

En timmes grävande så var växter och jord borta från rabatten. Effektivt arbete. Två återbrukade skottkärror fick bli dagens hjälp. En skottskärra med de växter som ska sparas och en skottkärra med det som fraktades bort.


Det som tog tid var den nya rabattkanten. Jag har bestämt att jag vill ha rost i trädgården. Tycker så mycket om när material blir slitna med tiden och ger en helt annan karaktär än det blanka nya. Plåtskivorna som vi hade behövde svetsas ihop. 


Det hjälpte min man mig med. Även om jag har svetsat själv så kände jag att det var på tok för länge sedan för att jag skulle kunna göra bra svetsfogar. Det ingick som praktiskt moment i min annars väldigt teoretiska gymnasieutbildning en gång i tiden.


Plåtarna är inte rostig nu, men det går ganska fort när de står ute i olika väder att få en rostig yta. Nackdelen var att kanten upptill hade en skarp kant som någon skulle ramla mot. Ett kantband av armeringsjärn svetsades sedan på den vassa plåtkanten. Jag känner mig väldigt nöjd. Det blev så snyggt och tur att någon som kan svetsa också fick göra det. Ny markduk och översta lagret med jord är på plats, men inte riktigt klara. Det fixar vi i veckan.


Jag tänker att jag så småningom också ska lägga ut bilder på både den vegetariska lasagnen, pajen och går kvällens fotofångst. Vilka är då mina tacksamhetglimtar från förra veckan? Här kommer några:
Att göra saker tillsammans
Att solen tittar fram mellan varven
Fått tid att rensa ur 
Sovmornar
Att det är bra ibland att ta hjälp av någon som kan
Grabbarna Grus - Blåöga och Mysfarbrorn
Planering av orangeri
Gräva i rabatter
Vänner
Mitt nya makroobjektiv

Vill du vara med i Evas tacksamhetsutmaning eller se vad andra är tacksam för? - Klicka här!Som Eva skriver - Tillsammans gör vi vardagen ljusare!

Trädgårdsrabatten nästan klar

$
0
0
Nu är den runda rabatten nästan klar. Några perenner måste köpas in, men jag vet inte vad jag vill ha. De blommor som nu är planterade i rabatten är växter som fanns i den gamla rabatten samt en växt som jag delat från en annan rabatt här på gården.

En blomsterfavorit, stäppsalvia, fick flytta med från den förra rabatten.

Praktbetonikan (tror jag det är) hade flyttat själv till den gamla rabatten och får vara kvar i den nyfixade rabatten.

Vitblommig purpurklätt tror jag den här vita söta växten heter. Några plantor fick flytta över från en annan rabatt.

Vattenmätaren ställdes tillbaka.

Även gullviva sattes tillbaka från den ursprungliga rabatten.

Nu kommer en fråga till dig - har du tips på växter som skulle passa i den här rabatten som har sol från alla tre väderstreck utom norr? Som du ser är det lite glest med växter, men inget ogräs längre. :-) Och så småningom kommer plåtkanten att bli rostig och fin.

Att välja rätt nyans

$
0
0
Idag är det varannan minutsväder - som en gammeldags sommardag. Luften är varm. Ena stunden molnigt. Sedan en spricka i molnet och solen skiner med full kraft. Några minuters varmt sommarregn. Och så där tycks det hålla på idag. I tre dagar har det varit strålande sol och i dag känns det nästan som en finvädersdag. När vädret ändras utomhus så ändras också ljuset inomhus. Extra påtagligt blir det när jag sitter med en färgkartor och funderar på nyanser av vitt och natur.


Köket är från slutet av 70-talet, kanske början av 80-talet, i klassiskt furu. Köksskåpens dörrar i gedigen trä rakt igenom. En gulnad furu som ger en ombonad och varm känsla. Den klassiska furuboaseringen runt kökets väggar har en mer grågul karaktär då de inte är lackade. Jag gillar boaseringens nyans mycket. Däremot behöver köksluckorna en uppfräschning. Ny lack eller ett färglager.

Jag tror man präglas av sin barndom. Hos mig var allt vitt fastän jag växte upp på 70- och 80-talet. Har alltid tyckt om det ljusa, men gärna med färgglada och mönsterinslag. Köket var trivsam och ombonad när vi köpte huset. Ett riktigt lantligt kök. Så småningom målade jag väggarna ovanför boaseringen vita. Nu är det dags att ta hand om köksluckorna. Tänker inte köpa nya utan återbruka de som redan finns med en uppfräschning. 


Nyanser av vitt - det är svårt... Varmvitt eller kallvitt? Varmvitt åt natur eller kallvitt mot grått? Eller vitt med ett inslag av någon annan färg? När jag sitter och tittar på färgerna och vädret ändras utomhus, då ändras ljuset i köket och också färgprovernas nyanser. Det tåls att fundera mer på det här med nyanser av vitt... svårare än vad jag hade tänkt.

Natur

$
0
0
I måndags åkte jag ut på en tur för att försöka spana efter älg. En vacker och solig norrländsk kväll vid 21-tiden. Underbara norrländska sommarkvällar! På vintern, om ett halvår, mörkt med bara några timmar med dagsljus varje dag. Nu precis tvärtom. Här kommer några foton från kvällen.

Kvällsljus över ån och taigan, stora barrskogsbältet.

Klockan 21 längst byavägar

Baldersbrå

Kvällssol över sjön

Jag fick frågan i ett tidigare inlägg om jag hade fått se någon älg då jag åkte ut den här kvällen. Ja, det fick jag. En ung pinntjur som länge betraktade mig medan jag fotograferade innan den bestämde sig att i lugn och ro promenera över vägen. Med pinntjur menas att den inte fått några ordentliga horn utan endast ett par pinnar som sticker fram under basthuden. 

Pinntjur i vägkanten


Det här är mitt bidrag till Fröken Fotos utmaning Natur. Vill du se andras tolkningar eller vara med? - Klicka här!
Viewing all 201 articles
Browse latest View live