Quantcast
Channel: Life by ScienceHelena
Viewing all 201 articles
Browse latest View live

En bukett pioner

$
0
0
Jag har inga pioner i trädgården, men för ett tag sedan fick jag en bukett vita pioner. De står ännu så vackert på köksbordet! En knopp som inte har slagit ut. Kanske den gör det. Kanske inte.


Pionerna på bordet utstrålar styrka och skönhet. Den här buketten utstrålar också en slags okuven vilja att bara fortsätta blomma även då den inte längre står i ute med rötterna i marken utan med stjälken i vasens vatten. Oerhört vacker!


Sköna Hems websida hittade jag lite rolig fakta som att de kan bli 100 år och räknas till örterna.

Styrka beror inte på den fysiska kapaciteten. Den beror på den okuvliga viljan. /Mahatma Gandhi
~~~~~~~~~~
Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will. /Mahatma Gandhi

Herbarium

$
0
0
En av de soliga dagarna förra veckan plockade jag fram min gamla växtpress som jag har fått. En gammal i trä, väl använd men inte av mig. Tänker att det vore roligt att göra ett eget herbarium, en egen växtsamling.

Gammal växtpress

Två växter plockades. En vildvuxen baldersbrå och en rabattväxt toppklocka. Baldersbrån med tunn stjälk medan toppklockan har en kraftigare stjälk.


Det blir ett försök att se hur länge de måste ligga i press innan de torkar. Naturligtvis olika tid då de är olika i grovlek. Jag ska pröva mig fram. 

Baldersbrå

Jag tänker att det ska bli ett herbarium av växtligheten som finns på gården och längst dikeskanterna. Ett herbarium av byaväxterna.

Toppklocka eller byaskvaller

Ett fint sommarnöje som jag kan hålla på med i flera somrar. Kanske en blomsterfamilj per sommar...

Äntligen är det dags!

$
0
0
För två år sedan prövade jag det är med blogg för att jag var nyfiken på vad det var. Tyckte som ni säkert förstår att det var en riktigt trivsam sysselsättning. Alla mina bilder togs då med min mobilkamera för det var det jag hade. Nöjd och glad. Av en slump - via en annan blogg - hakade jag på en fotoutmaning. Att på ett år tolka 365 ord. En mycket rolig sysselsättning. Kreativ och nätsocial på ett positivt sätt.


Efter ett par månaders med besök på de andra 365-deltagarnas bloggar insåg jag begränsningarna med en mobilkamera. Fortsatte glad mitt deltagande av tolkningar medan en önskan kom att kunna köpa en egen systemkamera växte allt starkare. Ibland när man önskar något riktigt mycket kan den faktiskt ske. På min födelsedag för ett år sedan överraskade familj och släkt med en systemkamera. Och jag log som en sol!


Sedan fortsatte jag utmaningen med att fotografera med halvautomat. De där inställningarna där man ser halvfigur, horisont och så vidare. Och för fyra månader sedan tog jag modet till mig att börja fotografera helt manuellt och sedan dess fortsatt med det. De samtal som fördes via utmaningen fick jag veta att den fotograf som höll i utmaningen skulle ha en sommarkurs. Fyra heldagar med lektioner, fotografering och bildredigering.


Det kom precis rätt i tid. Kände att det var precis det jag behövde efter min mors och sedan Gokillens bortgång. Sedan är det ju det här med fotografering... man kommer hela tiden på nya saker som man vill ha. Nästa födelsedag, nu i år, hade familjen och släkt gått ihop om ett teleobjektiv och jag log återigen ett stort leende av lycka. Äntligen kanske jag skulle kunna fånga mångubben på bild. :-) Och nu var det äntligen dags - jag har åkt på fotokurs. Lämnade familjen hemma och åkte norrut, till Norrbotten, för att lära mig mer om fotograferandes konst. Som du förstår är det här inlägget schemalagt. Men om ett par dagar är jag tillbaka igen och ska berätta om mina dagar på fotokursen.

Glädje

$
0
0
Temat för dagen hos Fröken Foto hade inte kunnat passa bättre. GLÄDJE. Efter de här dagar på en mycket bra fotokurs är huvudet fullt av information, inspiration och teknikkunskap. De fyra månadernas manuella inställningar i kameran utifrån magkänsla och många tagna fotografier har jag nu fått tekniska förklaringar till.

Naturens detaljrikedom är en källa till glädje.

De där aha-upplevelserna har ständigt återkommit under kursen där många många fotografier producerades. Dagens foton är inte fotograferade på kursen utan tidigare i sommar. Glädjen över att förstå kameran bättre och inte bara utifrån magkänsla. Också glädje över att inse vilka möjligheter det finns att vara ännu mer kreativ då man börjar förstå tekniken. 

Solens ljus skapar glädje en sommar som den här.

En kurs där fotoövningarna placerades i vackra miljöer. Gamla kulturmiljöer, båtfärd, fiskeläge, hav, intressanta detaljer och stora forsar. Åter hemma och mycket glad att jag åkte på kursen.

Vill du vara med eller se de andra deltagarnas tolkning av glädje? - Klicka här!

Kronbladsdekorering

$
0
0
Jag vaknar idag av smattret mot taket. Regnet öser ner. Jag tänker - en bra morgon, mellan vattendroppe är det klart väder. Börjar fixar med mina pelargoner. Plockar bort torra blad och vissnade blommor.

Glasskål från loppis

Det är bättre att låta pelargoner torka ut lite än att ge dem för mycket vatten. Därför vattnar jag pelargonerna genom att bära dem till diskbänken, spolar igenom jorden med vattnet från kranen och låter allt överflöd rinna ut. Lite synd känns det att plocka bort vissna pelargonblommor när en del av blomman känns fräsch.


Fick idén att plocka de fina blommorna, lägga i en liten glasskål med vatten och ställa skålen på fönsterbrädan.Vackert med ljusets strålar från fönstret genom skålens glas. Funderar lite vad resterande av dagen ska innehålla. Kanske plocka fram en bok jag fick här i sommar av en vän. Vad gör du en söndag som den här?


Äppelpaj på en tisdag

$
0
0
Augustivädret börjar bättre än vad juni och juli har erbjudit i väderväg. När jag äntligen fått semestertempo i mitt liv så är det dags att börja jobba. Semestertempo innebär att läsa en bok, bläddrar i tidningar, titta på fotografier, strosa med hundarna i skogen, umgås med vänner, äta äppelpaj på en tisdag. Göra saker precis när man vill. Och särskilt bra går det när det är ljust dygnet runt.


Det har varit extremt mycket att fixa med den här sommaren. Sånt som blir när ett barndomshem töms. Sånt jag valt att inte skriva om på bloggen. Sedan åkte jag på en mycket bra fotokurs där det inte fanns internet. Huvudet fylldes på med fototekniska termer och blogglandia glömdes nästan bort. Jag kom hem med känslan av glädje, fortfarande med huvudet fullt av fototankar och en annan alldeles speciell sak som jag inte heller berättar om nu... kanske om ett halvår eller mer...

Loppistallrikar har blivit ett kakfat

Känslan av att äta äppelpaj på en tisdag, känslan av sitta i solen och kisa med ögonen, känslan av nyfångad fisk (tycker dock att fisk luktar så illa... ), känslan att ströva i skogen en kväll i tunika och gummistövlar, känslan av att glömma vilken veckodag det är. Det är semesterkänsla för mig.


En bra sak med den här sommaren är att den passat Blåögas andningsvägar utmärkt. Augustivärmen som nu kommer gör mig påmind om att han inte är frisk. Då blir ljumma augustikvällar perfekta att promenera i skogen. Ett bra sätt att behålla semesterkänslan lite extra länge.

Slappa i trädgården och Hohajläsning

$
0
0
Jag tittar nästan aldrig på tv. Kom på i morse att jag aldrig slagit på tv:n en enda gång under hela sommaren! Ibland får jag frågan hur jag hinner göra så mycket. Jobbar en hel del, lägger tid på mina hundar, fotograferar, bloggar, lägger tid på min familj... ja, ni förstår. Jag tror det finns två orsaker till det.


Det ena är att jag tar saker med jämnmod. Att det inte alltid är städat eller om jag glömmer vattna blommorna gör inte så mycket. Det andra är att jag aldrig (i princip) ser på tv. Läser dagstidningen, och läser i datorn, men tv... Ibland tittar jag på program jag vill se i efterhand via play-funktioner. Då jag har tid eller lust. Läsa mer skönlitteratur är något jag skulle vilja göra.

Läsning i trädgården på en bänk som behöver lite omsorg.

Här i sommar kom en vän med en bok till mig. Boken heter Hohaj och är skriven av Elisabeth Rynell. En roman som nominerades till Augustpriset och tilldelats några andra priser. Boken utspelar sig i Norrlands inland.
Utmarkerna. De sällan beträdda.
Det är underligt att komma dit. Att det kan finnas där, så vaket drömmande.
Kanske underligast av allt, deras skönhet. Och att gå i detta obeträdda och plötlsigt upptäcka att det är bebott. Ute i det avsides lever människor, några här, några där. Mikroskopiska husrpickar. Ett hundskall som klipper upp en milsvid tystnad.
Så inleds boken Hohaj. Jag kände att jag tog till mig orden direkt. Igenkänningskänslan. Känns vemodigt att veta att Norrland är Europas sista vildmark blandat med glädje över att ha förmånen att ha denna vildmark runt omkring mig.


När jag sitter där i trädgården hör jag vindens susande i trädkronorna. Mysfarbrorn och Blåöga ligger i gräset intill bänken jag sitter på och njuter de med. Bänken behöver lite omsorg. Några nya plankor och lite färg så är den som ny igen. Under trädet står ett bord och två stolar i samma stil. Också behov av omsorg. 


Nu ska jag fortsätta att slappa i trädgården. På den slitna bänken med hundarna vid fötterna och fortsätta läsningen av kapitel 3 som börjar med följande ord:
Det är tomt. Jag hör mitt eget hjärta nu. Och de andra. Långt under snön. Det väldiga, heta. Granarna, de lyssnar också. Hela landskapet.
Nu har susandet från trädkronorna byts ut mot en röjsågs envisa morrande. Jag tror det är lupinrensning pågång.

Hemmagjord hallonglass

$
0
0
Bär- och svamptider. Naturens skafferi. Så mycket gott! Häromdagen gick ut i skogen för att plocka lite blåbär. Kanske dåligt med blåbär än. En del omoget också. Jag, Blåöga och Mysfarbrorn och ett kärl att plocka i. Jag plockade och mina charmiga hundar de åt. Både bland riset och ur bunken. Väl hemma igen slängde jag i några smultron från smultrontunnan och kokade kräm på bären. Snart börjar hallonen mogna och då ska jag ut och plocka. En del hallon fryses in och de sämre bären blir hallonlikör. De djupfrysta perfekta till hemmagjord hallonglass.


Den här hallonglassen är otroligt god!!! Vill man ha mer glasskonsistens väljer man mindre mängd bär. Vill man istället ha glassen mer läskande med mer sorbetkänsla så ökas bärmängden. Till alla mina ingredienser väljer jag lokalproducerat i första hand, ekologiskt och närproducerat i andra hand. Sedan är det lätt att byta ut mot laktosfritt om man vill. Numera finns det dessutom ett större utbud på mejerivaror som både är laktosfria och ekologiska vilket inte fanns för något år sedan. 


Det här behöver du:
4 äggulor
1,5 dl strösocker
5 dl grädde
200-400 g hallon (beroende på om du vill göra mer glass- eller sorbetkaraktär)

Vispa ihop äggulor och strösocker. Jag har inte tillgång till ägg från egna höns så istället väljer jag ägg märkt med noll (0) eller ett (1). Mer om märkning av ägg kan du läsa på Svenska ägg. Grädden vispas tjock och röres ner i äggsockersmeten. Hallonen, färska eller tinade, mixas med stavmixer och röres ner i smeten. Jag rör försiktigt ner hallonen för att få en marmorerad smet. Därefter in i frysen. En god glass att servera en varm sommardag eller efterrätt en nyårsafton. Tänk bara på att plocka ut glassen i god tid så att den hinner tina lite innan servering.

Det här blir min tolkning på Fröken Fotos utmaning favoritmat. Vill du se andras tolkningar eller vara med - klicka här!

Sommarbukett

$
0
0
Klockan är strax efter halv sex på morgonen. Smyger mig upp för att inte väcka någon och tar med mig hundarna ut på en tidig morgonpromenad. Det kändes redan på morgonen att idag blir det en varm dag. Dimman har börjat lätta från åkrarna och luften är klar och frisk. 

Mobilfoto

Längst vägkanten växer ett hav av olika blomster och grässorter. Bestämmer mig för att ta med en sax på nästa hundpromenad. Några blommor ska då få följa med hem. 


Förmiddagssolen värmer. Nästan kvavt och jag funderar om det kan vara åska i luften. Ovanligt lite åska den här sommaren. Mullrar till tre gånger i horisonten, men jag kan inte se några orosmoln på himlen.


I dikeskanten växer det massor med blomster och jag klipper av en här och en där. Några stjälkar med prästkragar, älgört och mjölkört får följa med hem. Lägger dem på trädgårdsbänken som behöver lite färg och omsorg.


En sommarbukett som nu pryder köksbordet. Vackra sommarblomster. Naturens skönhet. Skira med växtkraft. Sensommarblomster. 

I livets bok...

$
0
0
I livets bok finns det inte något facit längst bak. /Charlie Brown
~~~~~~~~~~
In the book of life, the answers aren't  in the back. /Charlie Brown


Bloggutmaning: Lördagstema - Citat

Tacksamhet - älgört och rallarros

$
0
0
Idag är det måndag och dags att reflektera över den gångna veckan. Förra måndagen glömde jag bort tacksamhetstanken. Hade ramlat in i ett semestertempo som gjorde mig lite dagvill. Idag är det också en måndag med lite annan känsla då jobbet och vardagslunken tar vid.


Med augusti kom värmen och jag känner mig extra tacksam för att det varit en halvdålig sommar. För med värmen märks också Blåögas besvär så mycket mer. Med den lägre temperaturen har han mått ganska gott. Och visst mår man gott själv när man kommer upp riktigt tidigt och går en promenad med hundarna kl 5.30. Dimman har lättat från åkrarna och luften känns klar och frisk. Livskvalité och vardagslyx. I veckans inlägg Sommarbukett kan du se ett foto taget på den tidiga morgonpromenaden.


Tacksam över rallarrosor och älgört efter våra landsvägar. Tacksamhet över att kunna plocka sommarbuketter från vägkanten. Därefter ställa blommorna i en vas på köksbordet. För att inte tala om den lätta doften av sommar och nektar som sedan sprider sig i köket. Ljuvligt! 

Älggräs/älgört

Och ska sanningen fram går jag just nu på små moln. Små moln av lycka och känslan av overklighet. Ungefär lika fluffiga vita moln som älgörtens mjukhet i fotot ovan. Också det en ljuvlig känsla.


Här kommer några av förra veckans tacksamhetsglimtar:
Plocka blommor i vägkanten
En utflykt med ett bestämt mål
Nybakad sockerkaka
Allemansrätten som gör det möjligt att plocka bär och svamp i skogen
Ni fina bloggvänner som finns här på Blogglandia
Nya linser så att man ser lite bättre ;-)
Kreativitet och få saker och ting gjorda
Den fina utsiktsplatsen vi har här i byn
Min familj och svärmor
Skogspromenader och mötet med en rävunge

Vill du vara med i Eva Trillians tacksamhetsutmaning eller se vad andra skrivit? - Klicka här!

I lampans sken

$
0
0
Nu börjar sensommaren visa sig på kvällarna. Mörkret faller och de ljusa sommarnätterna har passerat. Jag gillar det inte riktigt, då de ljusa sommarnätterna är en stor favorit hos mig. Lamporna tänds inomhus vilket i sig är riktigt mysigt. Många lampor här är återbrukade lampor på olika sätt. Tänkte idag visa några av de återbrukade lamporna. Vad har du för lampor hemma?

Gammal lampfot som fått en ny lampskärm.

Sänglampa från returmarknad.

Taklampa från returmarknad.

Fönsterlampa från loppis.

Återbrukad lampa.

Gammal lampfot för golvlampa som fått en ny skärm.

Reflektion

$
0
0
Reflektion! Det är lätt att börja titta tillbaka på semesterledigheten när jobbet och vardagen tar vid. Reflektera över små och stora ting. Fundera var sommaren egentligen tog vägen. En del projekt som var inplanerade blev av. Andra blev inte av. Semesterledighet hos mig ska vara tid att bara vara och kunna låta tanken flyga iväg. Tänka... skapa... vara kreativ. Jag tycker det är svårt att vara kreativ om man inte får tid att också reflektera. Reflektera - hjärnans sätt att återfå balans och vila.

Reflektion över sommarens minnen.

Idag hos Fröken Foto är temat reflektion. Och jag tänkte spinna vidare på det ordet. Har du någonsin funderat över varför himlen och vattnet är blått en solig dag? Eller varför himlen vid gryning eller skymning kan visa de mest fantastiska färgsprakande himlavalv? Det beror på reflektion. Ljusets reflektion.

Ljusets strålar reflekteras i vattendropparna på penséernas kronblad.

Runt jordskorpan finns en atmosfär som består av en massa partiklar som bland annat vatten, koldioxid, syre och kväve. Föreningar som vatten och koldioxid har förmåga att reflektera solens ljusstrålar. Precis som vattendropparna på kronbladen reflekteras ljuset mot atmosfärens partiklar. Skillnaden är att vattenpartiklarna i atmosfären är mycket mindre än vattendropparna på kronbladen i bilden ovan. Beroende på solstrålarnas vinkel mot atmosfären uppstår också olika färger. Mitt på dagen blå färg, om det inte är molnigt vill säga. När jordens axel roterat på så sätt att det är gryning eller skymning faller ljusstrålarna in från en annan vinkel. Det gör att de röda och violetta våglängderna i solljuset reflekteras i atmosfären och vår upplevelse av ljusreflektionen är en magnifik och vacker skymning i rosa och violetta färger. Eller som fotot nedan orange för att det är den orangea våglängden i ljuset som reflekteras. Fotot nedan togs förra sommaren, en vacker kväll vid en sjö och solen var på väg att försvinna i horisonten. Jag kan aldrig sluta fascineras över hur vatten kan ändra färg beroende på färgen över himlavalvet. Vattnets färg är också bara en reflektion, en spegling, av himlens färg. 

Foto från augusti förra sommaren.

Som människa är vårt sätt att möta människors likheter och olikheter många gånger en reflektion av våra erfarenheter. Med hjärnans fantastiska kapacitet, där vi fortfarande inte riktigt vet hur den egentligen fungerar, så kan man också med viljan styra hur ljuset från en oss själva ska reflekteras i mötet med andra människor. Vi alla unika individer på jorden har en sak gemensamt. Vi är alla människor.
Det finns två sätt att sprida ljus: att vara ljuset eller att vara spegeln som reflekterar det. /E. Wharton
Om du vill vara med eller se andras tolkningar av ordet reflektion kan du titta in på Fröken Fotots blogg.

Life

Totalröjning och loppisfixning

$
0
0
Undrar ni var jag tagit vägen? Allt glesare mellan inläggen har det blivit. Men hur roligt är det att visa totalt upp- och nervända rum. Att tömma sitt barndomshem och översköljas med ännu mer saker än det som redan fanns tar faktiskt på krafterna har jag upptäckt. Det går inte att städa för det står saker överallt! Humöret sviker även en balanserad person som mig. Så plötsligt en dag i slutet av förra veckan rann bägaren över och nu rensar jag - till och med sådant jag inte trodde jag skulle göra mig av med. Känslan över att jag inte vill ha några saker blev så tydlig. Saker upplever jag plötsligt dränerar energi! Har du känt så någon gång?


På fredagskvällen registrerade jag mig på en ny loppis där man betalar en summa för en hylla och sedan så får man där under en vecka ställa sina uppmärkta och prissatta saker. Igår blev jag sittande i fem timmar och prismärkte. När jag vaknade i morse kändes det bra, men även en känsla av att få bort än mer infann sig. Plötsligt hade jag nu på morgonen fått ihop tre svarta sopsäckar med skräp. På bara någon timme. Tala om effektivt arbete! Och mellan varven en kaffekopp med ekologiskt kaffe utomhus. Paus! Nu har jag lämnat sakerna på loppisen och ska ta en vända till. Det känns så skönt och befriande. Och tänk så mycket mer lättstädat det blir och mer tid till annat än städa och plocka i saker. Jag längtar! :-)


Tacksamhet - ordningen återställd

$
0
0
Semester är skönt och viktigt. Kroppen behöver vila. Och kanske extra skönt att vara ledig då jag vet att jag har ett jobb att gå till. Så här efter semestern tänker jag ofta på alla som önskar mer än något annat att de hade ett jobb att gå till. Tacksamhet att jag har ett jobb och dessutom ett kreativt jobb där ingen dag någonsin blir den andra lik.

Toppklocka (eller skvällerkärring som den ibland kallas).

Ju större ens vidd blir, ju större samband ser man,
och ens verklighet och världsbild blir mer utvidgad och klarare
och man blir helare inom sig, samtidigt som denna nya kunskap
och klarhet också skapar ett kaos i ens gamla världsbild.
Detta kan leda till att man ibland känner sig som man vet mindre än förut, samtidigt som man har ett större inre lugn och en bredare kunskap om sig själv.
Det är ett lugn och en kunskap som inte har med hjärnan och det mentala att göra,
utan det är en kunskap och lugn som har sitt säte i hjärtat./ Ayela I Daar

Första arbetsveckan blev en inspirerande vecka. Tänk att få lyssna på Oskar Kihlborg. Han tillsammans med Mikael Reuterswärd var de första svenskarna att klättra och nå toppen på Mount Everest, världens högsta berg. Och för två år sedan expeditionsledare i tv-programmet "Mot alla odds". Han pratade om att våga. Att sikta mot målet och inte på vägen dit. Att våga genomföra sina drömmar. Eller att få lyssna på Sara Lund eller Claes Schmidt som han också heter. Sara pratade om att inte hela tiden stoppa människor i olika fack utan se varandra som människor och sa bland annat: 
Min reaktion på andra handlar inte om "dom" - den handlar om "mig"! Ju mer vi vet om varandras olikheter - desto mindre vill vi bekämpa dem. /Sara Lund
Uppfarten till huset med lupiner i en hink.

Tacksam också för att jag bestämt mig för att lupinåkern ska bort. Så en hink med lupiner plockade från gården blir ett minne blott. Tacksam för att köksluckornas färg nu är bestämd. Det kommer att bli så fint och mer lättstädat. :-)


Idag är det måndag och dags för Eva Trillians tacksamhetsutmaning. Några av den gånga veckans tacksamhetsglimtar är:
Så roligt att träffa alla arbetskamrater efter semestern.
Att jag har ett jobb att gå till.
Att jag har ett kreativt och stimulerande arbete.
Intressanta föreläsningar.
Sommarvärmen som plötsligt dök upp.
Köpt pizza när man vill lägga tid på att rensa. Jag tror det var åtta månader sist jag åt köpt pizza.
Ett gott glas rött till pizzan. Om man blundade kunde man få känslan i kvällssolen av en taverna i Italien.
En hel helg för mig själv.
Framtidsplaner.
Loppisbordet som jag bokade i helgen.

Sommarfönster

$
0
0
Jag vattnar mina pelargoner ikväll. Ljuset som är i bilderna nedan är det inte längre på kvällarna. Det skymmer allt tidigare. Mörkret faller utanför fönstret och fönsterlampan tänds. Sommarens vita solljus byts ut mot lampans lite varmare gula. Sommarklarhet till höstvärme. Årstidskänslan så påtaglig genom fönstrets ljusinsläpp.

Mosaikpelargon.

Fotografierna är tagna en regnig kväll i slutet på juli månad. För dig som följer mig på instagram känner du igen bilderna. Sommar och taniga pelargoner. I år blev det inte några stora magnifika blommor i fönstren. Började väcka dem lite försent och sedan var jag lite slarvig med att ge dem stora krukor. 
Mårbackapelargon

Jag har bestämt att dra ner på antalet sorters pelargoner. Har haft uppemot femtio sorter och njutit i massor av dem. Svårigheten är övervintringen. Länspelargonen Sikeå en raritet fick jag i år inte att överleva. Min favorit Madame Thibault fick ohyra. I år ska jag föröka få en annan favorit - Lavender Lad - att klara vintern. 


De pelargoner som i år klarade sig bäst var de jag hade kortast tid i vinterförvaringen. De som fick stå i källaren i december och januari. I år ska jag lägga an på de rosa och vita Mårbackorna och Dr Westerlunds och vårda dem halvömt. Om man är för ömsint vill de inte blomma riktigt lika bra var det någon som sa, så därför blir de halvöm behandling.

Glasföremål från loppis

Som kuriosa kan jag berätta att jag läst att ett av Tysklands populäraste mediciner mot förkylning har sitt ursprung i extrakt från en sydafrikansk pelargon med namnet Pelargonium sidoides (vildart). 

Bästa delen av dagen

$
0
0
Fröken Fotos utmaning den här fredagen är Bästa delen av dagen. Jag har funderat lite och tror att det är både morgon och kväll. Framförallt på sommaren. På vintern är det nog morgonen och den lilla stunden som det är ljust på dagen.

Frukostfoto från julimånad som jag också visat på instagram

På helgen är det först morgonpromenaden med hundarna. Sedan en mysig långfrukost. Njutbart med känslan att hela dagen är framför en. Extra mysigt är det att komma upp riktigt tidigt på morgonen och se naturen vakna, daggen i vegetationen och solens strålar som som får varje vattendroppe att glittra så vackert. 


På sensomrarna gillar jag också kvällarna. Inte riktigt att det blir mörkare ute, men ändå ger de ljumma kvällarna och en upplevelse av mys. 

Kvällsfoto från förra sommaren.

Några tända ljus eller en eld i samtal med goda vänner. Känsla av oändlighet och att tiden står stilla. Och att med morgondagen kommer nya möjligheter. Vilken är din bästa del av dagen?

One positiv thought in the morning can change your whole day. /Unknown

Ljum sommarkväll

$
0
0
Du vet - den där känslan när något länge tyngt på axlarna och du sedan tar tag i det. Den där känslan av tillfredsställelse och att vara nöjd över en prestation. Precis den känslan har jag nu. En så otroligt härlig känsla! Vad har hon nu gjort kanske du undrar? För dig som följt mig vet att jag har rensat ur mitt barndomshem och det tycks som om det aldrig tar slut med saker. Kanske för att jag inte riktigt orkat rensa allt på en gång utan har fått ta det i omgångar.

Kryssboll i trädgården...

Ett ställe som det bara har blivit stoppat mer och mer saker under denna period är garaget. Tillslut så fullt att inte ens cyklarna fick plats. För två veckor sedan kände jag plötsligt att jag vill ha så lite saker omkring mig som möjligt. Konstig upplevelse, men jag har börjat uppleva att många saker omkring en tar energi. De blir energitjuvar. 

... eller krysantemum som den också heter.

I dag blev det därför en rejäl garagerensning. Och nej, det blir inga tråkiga foton på ett överfullt garage. ;-)  Jag kan dock berätta att det försvann mängder med material till återvinningen. Så mycket att om man lyssnar riktigt noga blir det nog ett eko inne i garaget om man ropar. ;-)

Iskall ingefärsdryck

Nu sitter jag och njuter av dagens bravad. I morgon ska jag märka upp de saker jag lämnade kvar för att åka till mitt loppisbord med.  Njuter av sommarvärmen och den ljumma kvällen med ett glas ingefärsdryck i handen. Önskar dig en riktigt härlig sommarkväll!

Kaffepaus med inspiration

$
0
0
Ibland är det skönt efter några timmars promenad att bara sätta sig ner och njuta av en söndagskopp med kaffe och en bit choklad till. En kopp ekologiskt kaffe tillsammans med en bit god fair-trademärkt choklad. Samtidigt skaffa sig inspiration till restaureringen av köket. I ett av mina tidigaste inlägg på den här bloggen berättade jag hur mycket vatten det går åt för en årsförbrukning kaffe per person. Vill du läsa mer om det kan du göra det i inlägget Årets första kaffekopp utomhus.

Detta inlägg är varken reklam eller sponsrat.

Jag försöker få inspiration hur jag ska fixa till i köket utan att det ska innebära så många nyinköp. Köksluckorna är av gedigen trä. De blir kvar och ändras från furu till vita. Nu är det en del som sagt åt mig att inte ta bort furun, men tänker nog ändå göra köket ljusare. Det är så många månader då det är mer natt än dag och genom att göra rummen ljusare tänker jag att det inte behövs lika många ljuskällor i rummet. På så sätt så sparar jag också på energiförbrukningen.

Inspiration från inredningstidning.

Hur tänker du runt det här med kök? Vad har du för tips när man inte byter ut hela köket utan gör en restaurering och försöker bevara så mycket som möjligt? Vad tycker du man bör tänka på?

Viewing all 201 articles
Browse latest View live