Quantcast
Channel: Life by ScienceHelena
Viewing all 201 articles
Browse latest View live

Tacksamhet - surströmming så gott

$
0
0
Surströmmingspremiär i helgen. Yes! Så gott det är! Jag brukar säga att det finns två saker som verkligen kan få det att vattnas i munnen. Det ena är surströmming och det andra är wasabi.

Surströmmingsklämma.

Jag brukar spara ett par burkar för att sommaren efteråt kunna äta fjolårets surströmming. Verkligen gott! I år prövade jag också färdiga surströmmingsfiléer. Lite mildare i smaken, men goda.


Idag är det måndag och dagen för en reflektion över den gångna veckan! Ett fint sätt att fånga upp guldstunderna i tillvaron. Tack Eva för denna tacksamhetsutmaning! 

Några av förra veckans ljusglimtar är:
Surströmmingspremiären
Fina vänner
Ett utrensat garage
Kreativa kollegor
Köksdrömmar
Flera utflykter
Solen och värmen
Änglatrumpeten jag fick
Att det finns nål och tråd att laga med
Hemmagjorda älgfärsbiffar som blev mer än goda

Vill du vara med eller se vad andra är tacksamma över? - Klicka här!


Hallonlikör

$
0
0
I ett tidigare inlägg skrev jag om hallonglass och att jag brukar göra hallonlikör av de sämre bären. Ett önskemål kom om att jag skulle lägga ut receptet på hallonlikören. Det är enkelt, men tar tid. :-)


Jag brukar köpa en flaska renat på Systembolaget och fördela spriten i två flaskor med skruvkork. Sedan fyller jag på med hallon till det täcker vätskan. Därefter låter jag det här stå mörkt i 10-12 månader. Efter året har gått silar jag bort bären och annat skräp. Silar först genom durkslag och sedan genom kaffefilter.  När allt är silat kokar jag upp en sockerlag och sötar efter smak. Brukar göra en sockerlag blandad på florsocker och strösocker. Oftast fås en sockerfällning på botten efter någon vecka. Då dekanterar jag över hallonlikören i en ny flaska för att få bort fällningen. Likören förvarar jag sedan i mörk skåp.

Åtta sekunder och påtvingade ideal

$
0
0
Igår läste jag en bra artikel Räkna till åtta. Snällai Göteborgs Posten skriven av Micael Dahlén. Han menar att om man exempelvis blir arg på någon istället för att uttrycka sig väntar åtta sekunder hinner hjärnan komma ikapp och situationen kan bli en helt annan. När hjärnan hinner ikapp kan det innebära att vi ser andra nyanser i händelsen och får en större förståelse för varandra. En artikel att reflektera över. Och ett förhållningssätt som kanske skulle kunna ge ett mjukare samhälle.
Den enda verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya landskap utan i att se saker med nya ögon./Marcel Proust
En sandstrand från markperspektiv ser inte likadan ut som när du står upp.

En annan mer skrämmande artikel är Hanne Kjöller När egna val blir andras ideal i DN. En artikel som handlar påtvingade skönhetsideal. När yttre drivkrafter, det vill säga marknaderna och mediernas ideal, blir ens egna inre drivkrafter. Då man säger åt sig själv att man inte duger och inte passar in den norm någon annan konstruerat och den egna intentionen blir att man vill förändra sig för att passa in i en rådande och påtvingad norm. Resultatet en handling av att förändra sig själv till den milda grad att man är beredd att använda hälsovådliga preparat. Ännu mer skrämmande att någon utnyttjar detta för att tjäna pengar, trots hälsoriskerna. Båda artiklarna går att knyta ihop. Men jag tänker inte göra det... inte idag... En tänkvärt blogginlägg om just den här DN-artikeln har Louise Winblad (Hej hej vardag) gjort Skönhetsideal skrämmer mig med fin illustration till.
Att vara lycklig betyder inte att allt är perfekt. Det betyder att du valt att se bortom bristerna. /Okänd

Morgonljus

$
0
0
Försöker hinna njuta av värmen mellan varven. Just nu inne i en arbetsfas med många många arbetstimmar från morgon till kväll. Kan bara tycka att det är så fantastiskt att vakna på morgonen och se augustidimman och daggen sakta lätta från naturen och solens strålar som med en allt starkare intensitet som tränger sig in mellan granarna.


Känslan av sensommar och hösten som är i antågande. På sista rastningen med hundarna låg fina små guldlöv på backen. I träden hängde grenar med gula björklöv. Kan ana på rönnarna att de också är på väg att byta till höstkappa. En höstkappa i starkare färger.


Men på morgonen håller sig sommaren kvar. Varma mornar med hög luftfuktighet och solstrålar i trädkronorna. 


Det är inte på semestern drömmar ska uppfyllas. Det är nu. När det blir mörkare på kvällarna, kyligare i luften och träden fäller sina löv. Det är nu du bestämmer vad du vill göra med ditt liv och hur du vill leva det. /Ann Heberlein


Orden mötte mig i morse när jag öppnade tidningen. En påminnelse om att ta tillvara stunderna. Och det gjorde jag i denna morgon i en intensiva arbetsperiod. Jag stannade till en stund. Njöt av ljuset, naturens skönhet, stunden och att försöka fånga det vackra morgonljuset som silades mellan träden.

En arbetsdag att minnas

$
0
0
Just nu blir det lite färre inlägg här. Är i en intensiv arbetsperiod. Men det är inte av ondo. Med kreativa kollegor får man också dagar som inte alltid ser ut som en vanlig arbetsdag. Dagar som behöver en hel del förarbete. Som gårdagen längst en vandringsled i Västerbotten. En kollega uppskattade över en vandring på över 12 km. Kuperad terräng, branter, myrar, skog och många vackra vyer. En dag att lägga till minnesbanken. En dag som kändes i både kropp och fötter. En dag med mycket glädje!











Tacksamhet - två gamla fotografier

$
0
0
Idag är det måndag och dags att reflektera över den gånga vecka. En fin utmaning som Eva startat att lyfta glädjeämnen och ljuspunkterna i tillvaron. I går söndag tittade jag igenom gamla fotografier från flera generationer. Foton som funnits i mitt barndomshem. Fotografier från 1800-talet och 1900-talets början. Historia. Plötsligt håller jag i två fotografier som inte är porträttfoton utan händelsefotografier. Efter ett tag i samtal så ser vi att det måste vara fotografier från det man på den tiden kallade Amerika.


Jag vet att släkt, precis som för många andra, försökte hitta lyckan på andra sidan Atlanten. Efter lite klurande så ser vi att det under fotot måste vara en stor händelse. I horisonten ser man ett ånglok med vagnar som passerar och människorna har samlats på slätten för att titta på denna händelse. På det övre fotot står det Bowman N.D. Googlar runt och får fram den stat som har förkortningen N.D är North Dakota och i sydvästra delen av den staten finns staden Bowman. North Dakota - missionärerna och siouxindianernas land. Tyvärr finns det nog inte några släktingar kvar som kan berätta den stadens relation till min släkt. Någon som skickat bilderna till släkten i Sverige eller någon som kommit tillbaka och tagit med sig bilderna för att visa? Ändå tacksam över att sitta där med historiska foton som är mer än 150 år gamla. Historiens vingslag fläktar plötsligt över rummet. Jag lägger ner de två fotografierna igen. Tittar runt och lyfter ett porträttfoto på ett par från 1880-talet. Generationen före min mormor och morfar... tror jag...  Jag lyfter upp blicken och möter en ung vuxen människas blick, nickar och säger Det är nog fyra generationer från dig. 


Några av den här veckans ljusglimtar är:
Fredagens härliga arbetsdag
Gamla fotografier 
Sensommarvärme
Hänga tvätt utomhus
Prövat att laga för mig nya maträtter och plockat fram gamla goda recept
Att läsa meterolog Per Holmbergs uttalande att den här sommaren har varit en normal svensk sommar (de sista åren innan har varit över det normala)
Kreativa kollegor
Externa hårddiskar
Loppisbordet
Internet

Vill du vara med eller se vad andra är tacksamma för den här veckan? - Klicka här!

Bärplockning i trädgården

$
0
0
Jag har i flera dagar försökt få tid att plocka in lite av bären ute i trädgården. I lördags hade jag det som ambition när solen sken så fint.

Gröna krusbär

När de här gröna krusbären mognat är de så goda och söta till smaken. Inte alls så där småsura som krusbär kan vara. På instagram ställde jag frågan om vad jag skulle göra med dem och fick tipset krusbärsmarmelad. Min svartvinbärsbuske är riktigt gammal. Stor och grenrik. Förr om åren så pass mycket att det gick att koka saft. I år är det ganska glest mellan bären. Kanske borde den beskäras...? 

Svarta vinbär

Igår kom jag mig äntligen ut en stund medan kvällen började falla. Varm sista augustikväll och en mysig känsla. Nu när de mörka kvällarna ändå är här gäller det att ta tillvara på dem på ett fint sätt och ändå passa på att vara ute. Väl inne började jag rensa bären. Tittade ner på skräpet och de fina gröna bladen som tillsammans bildade vackra mönster i det vita porslinet. Impulsen gör att jag slutade rensa bären. Går och hämtar kameran och startar en fotosession.





Några minuters fotografering dämpade kreativiteteskliet i fingrarna som nu funnits i flera dagar. Till helgen ska jag lägga fokus på att fotografera. Och planera en fotografering som jag tänkt göra om två veckor. Jag ska nämligen få följa med en älgjägare ut en tidig morgon för att försöka fotografera naturbilder. Tänker inte fotografera själva jakten utan hoppas verkligen att jag får möjlighet att se en hel del olika djur och fotografera när naturen sakta vaknar till.

Augusticollage

$
0
0
Ett återkommande tema på instagram är att sätta samman ett collage på den gångna månaden. Ett trevligt sätt att blicka tillbaka och lyfta fram några minnesvärda ögonblick. Augustimånadscollage ser ut så här för mig.

Jag tittar på bilderna och tänker att augusti har sin färgskala. Nu i september är det en annan. Känslan av att naturen och himlen vid gryning och skymning matchar varandra. Kanske därför alla årstider har sin egen charm.

Tunn

$
0
0
Idag är det fredag och Fröken Fotos utmaning är Tunn. Har funderat ett tag och känner att det verkligen är en bred utmaning. John Steinbeck ska någon gång ha sagt att Gränsen mellan svält och vrede är tunn. För mig går mycket tankeverksamhet åt det som händer i Sydeuropa just nu.


Funderar hur jag på bästa sätt ska kunna hjälpa till. Mycket annat känns trivialt. Plötsligt blev färgbytet på köksluckorna mindre viktigt.... Livets tråd är i ibland tunn och skör... Tunn är också kronbladen. Tunna och vackra med en sammetsmjuk känsla. 


Rosen - kärlekens blomma. Tunna och sirliga kronblad i blodrött. Passionerad, starkt och livskraftig. Rosen - medmänsklighet. Det här är min tolkning av dagens tema. Vill du se de andras tolkningar kan du klicka här. Vill du vara med och hjälpa till har Chocies by Annie i ett inlägg Vi är alla en del av vår värld där hon listar ett antal bankgironummer till olika hjälporganisationer där man kan skänka pengar till de arma människor som flyr med livet som insats för att rädda sina liv.

Vacker septemberlördag

$
0
0
Igår morse fick min käre livskamrat skrapa frost från bilrutan. Så idag blev dagen då jag började att förbereda höst på gården. I allt som skulle fixas togs även båten upp på land. Ett säkert tecken på höst.

Idag, precis som alltid, var det så vackert vid sjön. En av de finaste platser jag vet. Sjön ligger i långt ute i naturen. Med naturreservat i närheten.


Här kan man sitta länge, bara njuta och känna naturens närhet. Lugn och ro. Harmoni. Känslan av att vara här och nu. 




Efter en sommar i sjön är båten i stort behov att blir skurad. Både på insidan och på utsidan. Jag använder skurborste och grönsåpa. Miljövänligt! Vill du har tips på städning utan kemikalier har naturskyddsföreningen i ett inlägg Städa utan giftiga kemikalier flera bra tips.


Vid sjön har hösten börjat visa sig. Den ljusa skira grönskan är nu dovare och röda och bruna färger syns i grönskan.


Nu är båtsäsongen över för den här gången. Och en ny vacker årstid att gå till mötes. 

Tacksamhet - naturens skafferi

$
0
0
En helg med massor av trädgårdsfixning. Hösten känns i luften och naturen ändrar färg. Båten upp på land, ljungväxter ut och en del trädgårdspynt in. Jag hade tänkt att även pelargonerna skulle in, men bestämde mig för att låta dem stå ute några dagar till och hoppas på att det inte blir någon nattfrost. På fredagsmorgonen fick livskärleken skrapa bilrutorna så det finns dock en risk med att låta dem stå ute.


Fick möjlighet att plocka mer svarta vinbär och har nu fått tips via instagram att göra chutney av dem. Funderar lite på att söka reda på något bra recept. Har du något bra tips?


C-vitaminrika. Läste att förutom att c-vitamin är bra för immunförsvaret ska det också vara bra för ämnesomsättningen i bindväven. Bindväven finns överallt - i huden, runt skelettet, organen, tänderna...


Förra omgången svarta vinbär som jag plockade i början på veckan var ganska små. De här var stora, saftiga och söta. Kan efter den här veckan känna en fantastisk förmån som kan sitta i en trädgård och plocka bär och ta del av naturens skafferi när det ser ut som det gör i Sydeuropa just nu. Känner tacksamhet.


I skrivande stund är jag samtidigt orolig för min älskade Blåöga. Igår kväll visade han tecken som gör mig bekymrad. Jag vet att han har begränsad tid... hoppas så innerligt att veterinären som så många gånger tidigare kan hjälpa oss. Ska ringa dit idag och boka tid.


Idag är det måndag och dags för Eva Trillians fina tacksamhetsutmaning. Vill du se vad andra skrivit eller vara med så besök hennes blogg Ja, jag säger då det!

Några av den här veckans tacksamhetsglimtar är:
Familjen
Naturens skafferi
Att skratt ger så mycket positiv energi
Att jag är född här
Att det fortfarande finnas solidaritet och medmänsklighet
Ett restaurangbesök
Kameran
Ett telefonsamtal
Lång helgfrukost
Naturens närhet 

Feber och matlust

$
0
0
Feber... händer inte så ofta i min kropp... men fick ett feber och frossa i ett dygn. Feber - då kroppen jobbar för högtryck för att få bort främmande partiklar den inte vill ha där. Och snällast är man då mot kroppen om man kryper ner under en filt och låter den vila. Kroppens immunförsvar vill det.

Omaka men ändå maka loppsitallrikar i blått

Det här med mat och feber... Jag minns att som barn när jag var sjuk fick jag mormorsgröt med kanel och smält smör samt ett glas sockerdricka. Men bara då man var som sämst. Sedan övergick det till nyponsoppa med grädde och mandelbiskvier. Som vuxen har jag insett att mormorsgröt var vetemjölsgröt och orsaken till att man inte fick det hela tiden var att kastrullen nästan inte gick att få ren igen av allt som brände fast. 

Porslin från loppis

Nu i bärtider sitter det gott med bär och den här gången lite smaksatt kvarg till. Många koppar te och krypa ner under en filt är också gott för kroppen när den fryser. Idag feberfri och en hemmadag innan det blir jobb igen. Har du någon favoritmat när du varit sjuk? Eller särskilda matminnen när du var barn och låg sjuk?

Kan också berätta att Blåöga ser ut att må bättre, men en veterinärtid är bokad för kontroll. Det känns bra. 

Snabblunch

$
0
0
Jag försöker att allt mer öka det vegetariska inslaget i menyn. Av miljöskäl. Utifrån mängden koldioxid som enskilda matprodukter släpper ut från framställning tills det finns på mitt bord. Det ekologiska fotavtrycket. Men också etiska dilemman med avseende på hantering av djur vid uppfödning. Och nej, jag är inte vegetarian utan försöker tänka klimatsmart, lokalproducerat, närproducerat och ekologiskt.


Det innebär att jag väljer ägg från ortens frigående höns, har möjlighet att äta viltkött som i koldioxidmängd motsvarar morötter. Använder jag närproducerade mejeriprodukter, Västerbottens ost istället för parmesanost och produkter som är lite som möjligt eller inte alls inplastade. Väljer bort så mycket som möjligt av sojaprodukter, det som innehåller palmolja och nötkött. Griskött är bättre än nötkött ur klimatsynpunkt, men där är jag noga med att det verkligen har varit en bra djurhållning. 


En vanlig snabblunch har för mig blivit omelett med rårivna morötter, grovhackad purjolök, chilisalt och västerbottens ost. Gott och näringsrikt. Gärna med grönsaker till. Uppskattar allt mer ägg på olika sätt i maten. Inte en vegetariskt ingrediens men full av näringsämnen. I min gamla blogg lyfte jag många miljöfrågor medan här har det blivit mindre. Är du intresserad av att tänka mer miljö- och klimatsmart har Annie en fin blogg, Choices by Annie, där hon lyfter olika dilemman och ger många fina tips om att tänka klimatsmart.

Nära

$
0
0
I somras besökte jag Storforsen som ligger i Piteälven. En fantastisk upplevelse. Orsaken till besöket var att det ingick i  sommarens fotokurs att åka dit och träna på att fotografera vatten. Att träna "frysa" vattendroppar och få vattnet att se ut som silke.


Teleobjektivet blev den dagens verktyg. Det är fantastiskt så nära man kan komma med den typen av objektiv. 


Och så fantastiskt mycket man kan åstadkomma med rätt inställningar på kameran. Det här med att kunna fånga en känsla i bilden.


Långt bort stod jag från vattnets kraftiga forsar. Ändå kom bilden så nära att jag efteråt kunde se vattendropparna som stänkte i forsen. Magisk känsla!

Vill du se de andras tolkningar temat Nära i Fröken Fotos utmaning? - Klicka här!


Att njuta av en liten bit...

$
0
0
Just nu lite mör i benen. Riktigt tidig morgon med kamerautrustning, stativ och extra kläder i en ryggsäck följde jag med ett jaktlag ut på älgjakt. Inte för att dokumentera själva jakten utan att få följa med och fånga den tidiga morgonen på foto.

Återbrukad mässingsljusstake

En helt fantastisk morgon och en härlig naturupplevelse. Tänker efter att ha varit med att mycket av älgjakten handlar om jaktlagsgemenskap och att vistas ute i naturen. När klockan slog 10 så hade jag varit ute i många timmar. Bestämde mig för att nu var det dags att åka hem och gå ut med mina hundar. 

Återbrukad broderad duk

Jag har ganska nyligen upptäckt en app i mobilen - en hälsoapp där man kan ha koll på hur många steg man går varje dag. Innan klockan tolv visade appen på över 11000 steg. Rekommenderat är att gå mer än 10000 steg per dag. Och just nu känns det i benen. Inte för att jag gått 11000 steg utan för att jag gått stegen med ganska tung packning. Bra träningspass! 


När mina fina hundar och jag återigen var hemma kändes det riktigt gott med en kopp ekologiskt kaffe och en chokladbit. Och det här med att bara ta en bit... 


Bara ta en bit när chokladen formligen smälter i munnen... Jag längtar sällan efter choklad, men när det finns så tar jag gärna. Och idag måste jag erkänna att chokladen var mer än god. Kanske just för att kroppen fått röra ordentligt på sig. Nu är det flera timmar kvar av dagen så kanske hinner det bli några tusen steg till.

Arbetssöndag

$
0
0
Tidig morgon med en kompakt dimma över åkrarna. Fotograferade en stund på hundarnas morgonpromenad. Kossorna hördes råma i dimman. I övrigt helt tyst. Som det brukar en söndag kl 6 på morgonen.


Återbruk på en duk

Myser med tända ljus och lång frukost. Det är alldeles tyst här... förutom hundarnas snarkningar som ger en än mer rofylld känsla.


Jag gillar dessa ögonblick. Lägger in dem i minnesbanken av stunder att tänka på de dagar då det är ett helt annat tempo. Minnas att dagar ser så olika ut. Idag blir det en lugn, men lång arbetsdag. Sittande framför datorn vid köksbordet. 


Jag vet också att jag tänker ta paus och njuta av söndagen. Promenera med hundarna och fixa lite i trädgården. Dagen är bara morgon.

Tacksamhet - tidig morgon

$
0
0
Den här tacksamheten att ha naturen så nära inpå - den återkommer jag ofta till. Att vandra omkring i ren luft, så ren att skägglavar växer i mängder. Det är en förmån idag och något att vara riktigt tacksam över.

Fotocollage från mitt instagramkonto


I helgen följde jag med ett jaktlag ut. Och ställde mig sedan frågan - varför tar man så sällan tillvara på möjligheten att stiga upp riktigt tidigt och njuta av att naturen vaknar till? Bara den möjlighet vi har att kunna vistas ute i naturen - allemansrätten! Förstå om inte den fanns?


Idag är det måndag och dagen då jag reflekterar över den gångna veckan. Eva Trillian har startat den här fina tacksamhetsutmaningen. Ett bra sätt att lyfta fram det fina i tillvaron. Som Eva skriver: Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


Det här är några av mina ljusglimtar från förra veckan:
Allemansrätten
Tidiga morgnar i skogen
Att febern varade endast ett dygn
Alla skratt
En mycket omtänksam arbetskamrat
Höstfärger
Ett städat garage
Vacker stjärnhimmel
Norrsken
Zucchinilasagne

Vill du vara med eller se vad andra är tacksamma för - klicka här

Hela världen är full...

$
0
0

Hela världen är full av underverk. men vi är så vana vid dem att vi kallar dem vardagliga. /H.C. Andersen

Efter att ha läst tacksamhetslistorna hos de andra deltagarna i bloggutmaningen Tacksamhet föll mina tankar på citatet av H.C. Andersen. Att skriva ner det fina i tillvaron gör att livets små underverk också blir mer synliga. Att lyfta ljusglimtarna i vardagen och se glädje i både lättsamma och svåra stunder är en konst, men något jag tror man kan träna sig till.

Mitt instagramfoto från morgonens hundpromenad.

Bara en sådan sak att se morgonen vakna och känna att det finns en hel fantastisk dag framför en. Eller känna att vattnet från kökskranen smakar så gott. Eller att de stuvade makaronerna den här gången inte brände fast i kastrullen. Eller att komma från veterinären och känna att det ändå känns lite hoppfullt. Idag var Blåöga på kontroll hos veterinären. Det blev en gedigen undersökning. Ny medicinering och ny tid nästa vecka. 

Frukt

$
0
0
I veckan fick jag en skål med gröna plommon min vän plockat i sin trädgård. Söta och mycket goda. Känslan att äta plommon från närområdet och obesprutade är fantastisk.


Jag läste i Den viruella floran att man tror att i Kaukasus för mycket länge sedan korsade sig Slån och Krikon och resultatet blev plommon. 


Plommon ligger där på fatet. Några jämna och fina. Andra lite kantstötta och bruna. Och det sista känns faktiskt riktigt bra. För mig är det beviset att de inte är behandlade eller besprutade. För några år sedan hade jag ett hög blankt grönt äpple som blev liggandes i min handväska i en vecka. Äpplet låg där bland nycklar, mobil och annat som kan finnas i en handväska. Och gissa vad? Efter en vecka där så såg äpplet exakt likadant ut. 


Ett tag tänkte jag göra sylt eller marmelad av plommonen. Men de var så otroligt goda att de hann ta slut innan. Angående det gröna äpplet i handväskan så slängde jag det. De ämnen som äpplet behandlats med kändes inte okej att stoppa i kroppen.

Det här är min tolkning i den här veckans utmaning Frukt hos Frökens foto

Kaffe och bananen

$
0
0
Tanken när jag startade den här bloggen var att jag mer skulle lägga fokus på den bild som finns i högra marginalen med en returpåse - hållbar livsstil. Ett tema som ligger mig varmt om hjärtat och är en del av mitt dagliga jobb. Och ett tema jag skrev mycket om på min gamla blogg. Hållbar utveckling som lägger fokus på de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna av vår tillvaro. Här på bloggen har jag valt att kalla det hållbar livsstil då det mer handlar om min livsstil för att främja en hållbar utveckling av vår planet, men också för att min kropp ska må bra och få de bästa förutsättningar som jag kan ge min kropp. Alla har vi olika förutsättningar och här handlar det om att utgå från sin; ekonomiskt, ekologiskt och socialt.


Ett av mina sätt att påverka så att andra får en hållbar livsstil är att välja fair-trade. Något som gör stor skillnad för de som arbetar. Ett annat sätt är att välja ekologiskt då det innebär betydligt mindre belastning på naturen och att jag i min tur får i mig mindre skadliga ämnen. Tre produkter som vi äter mycket av är bananer, kaffe och choklad. Tre produkter där bekämpningsmedel används för att inte frukten eller bönorna ska angripas av skadeinsekter eller svampangrepp. Tre produkter där arbetsförhållanden många gånger är dåliga på flera sätt.


När det gäller bananer så glädjer det mig att många handlare idag lagt de ekologiska och fair-trade märkta bananerna längre fram eller helt och håller slutat att sälja de bananer som inte har den märkningen. När man också testar de ekologiska bananerna så hittar man inte heller några rester av bekämpningsmedel. Däremot har man i de icke-ekologiska funnit mer än 50% av giftet i fruktköttet.


Mitt kaffeval gör stor skillnad. Kaffe är efter råolja världens näst största handelsvaran. Många av de som arbetar på kaffeplantagerna lever under svåra förhållanden. Av samma orsak som med bananer har jag därför valt att bara dricka fair-trade och ekologiskt kaffe. Det gynnar min kropp och det skapar bättre förutsättningar för anställda på plantagerna. I ett av mina första inlägg på den här bloggen, Årets första kaffekopp utomhus, berättade jag att mitt sätt att kompensera att det går åt mycket dricksvatten vid kaffeframställning är valet att minska mitt kaffedrickande. Nästa stora område som jag tänker fundera mer på är choklad. Jag äter inte så mycket choklad, men tänkte att det området ska jag försöka lära mig mer om. Varje dag hittar jag något som jag tänker att ändrar jag det där kan jag göra skillnad. För mig, för andra och för vårt jordklot. Jag tänker att alla mina små bidrag bidrar till en större förändring och att jag minskar mina ekologiska fotavtryck. Vill du kolla hur stora dina ekologiska fotavtryck kan du gå in på Världsnaturfondens hemsida och pröva deras kalkylator. Jag vet att allt vi gör har betydelse. 

Ha en riktigt fin lördag och hoppas solen tittat fram hos dig. Här lyser den nu från en klarblå himmel.

Viewing all 201 articles
Browse latest View live